Trux grundare, Axel Sandstedt, blev 72 år.

Axel Sandstedt, en av regionens främsta entreprenörer som byggde upp både Exte och Trux till världsledande företag, avled lördag den 1:a juni efter att ha kämpat mot cancer en längre tid.

Entreprenören Axel Sandstedt var i unga år oerhört driftig och redan vid 21 års ålder övertog han familjeföretaget A.E Sandstedt & söner, som kort därefter blev Exte. Under 23 års tid hann Axel göra Exte till ett världskänt företag men valde 1986 att sälja det till tre av sina anställda för nya utmaningar. Den nya utmaningen namngav han Trux. Med inspiration från australiensarnas ”Kangaroo bumpers” utvecklade och för nade Axel idén och tog fram sina egna frontskydd för lastbilar, men istället för stål valdes det betydligt lättare aluminiumet. Framgången var ett faktum och Axel fortsatte att utveckla konceptet med Trux så att de blev, och är än idag, marknadsledare i Europa inom området frontmonterad säkerhetsutrustning för tunga lastbilar.

Axel Sandstedt brann för Trux och var in i det sista oerhört engagerad i företaget trots att han sålde företaget till Mekanotjänst Holding AB 1998.
– Axel var en entreprenör ut i ngerspetsarna och sann visionär. Hans kontinuerliga arbete med Trux har varit ovärderligt men trots Axels bortgång kommer hans vision att leva kvar i företaget säger Hasse Olsson, platschef på Trux i Ljusdal.

Axel Sandstedt blev 72 år och begravningen ägde rum den 27 juni i uppväxtorten Färila. De närmast anhöriga är hustrun och de två sönerna med respektive familjer.

Trux AB är marknadsledare i Europa inom området frontmonterad säkerhetsutrustning för tunga last­ bilar. Företaget grundades 1986 och de största enskilda marknaderna är Sverige, Norge och Tyskland. Trux AB ligger i Ljusdal i det natursköna Hälsingland, mitt i Sverige och ingår i Mekanotjänst Holding AB som omsätter cirka 420 Mkr.